fbpx
Pakej Umrah Dan Ziarah

Semak Status Pengelola Umrah

Banyak kes-kes penipuan pakej umrah berleluasa masa kini. 

PENDANG: Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji (JAWHAR) menasihatkan umat Islam menyemak maklumat status agensi pengelola umrah melalui portal i-Umrah jabatan itu terlebih dahulu sebelum  membuat sebarang pembayaran bagi mengelak menjadi mangsa penipuan.

Ketua Pengarah jabatan itu Ahmad Musadad Sulaiman berkata ia bagi membendung masalah penipuan pakej umrah yang semakin berleluasa dan melibatkan mangsa yang banyak terutamanya golongan kurang berkemampuan.

Portal itu, menyediakan maklumat seperti senarai agensi pengelola  umrah yang sah, boleh dilayari melalui laman web http://intranet.jawhar.gov.my/umrah/index.php, katanya kepada Bernama selepas merasmikan Program JAWHAR Bersama “Bersama Santuni Masyarakat” di Kampung Pondok Chegar di sini, hari ini.

i-Umrah ialah sebuah portal yang dibangunkan khas bagi menyalurkan maklumat mengenai agensi-agensi pengelola umrah yang sah sebagai rujukan dan panduan kepada bakal-bakal jemaah umrah negara ini.

 

Secara dasarnya, portal ini menyediakan maklumat-maklumat seperti senarai  agensi pengelola umrah yang sah bagi menguruskan perjalanan jemaah umrah Malaysia dan butiran mengenai syarikat pengelola umrah seperti nama syarikat, nombor telefon dan faksimili. 

Ahmad Musadad berkata statistik Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia merekodkan kerugian berkaitan penipuan umrah lebih RM21 juta membabitkan 3,482 kes dari 2012 hingga Oktober tahun lepas.

Beliau tidak menolak kemungkinan kebanyakan kes penipuan itu berlaku disebabkan oleh sikap jemaah yang mahu pakej terlalu murah tanpa menyelidiki latar belakang sesuatu syarikat tersebut.

“Kerajaan telah menetapkan harga lantai bagi pakej umrah sebanyak RM4,900 dan mana-mana harga yang lebih rendah daripada itu adalah meragukan dan tidak boleh dipercayai.

“Berhati-hatilah dalam pembelian pakej umrah dan kalau ditawarkan bawah harga lantai RM4.900, siasat dahulu… kalau rasa ragu-ragu pilihlah syarikat dan agensi yang telah terbukti berwibawa dalam urusan berkaitan umrah ini agar urusan berkaitan visa juga berjalan lancar,” katanya.

Ahmad Musadad berkata umat Islam juga perlu berurusan dengan ejen pelancongan berdaftar dan mempunyai lesen dengan Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan bagi pengendalian umrah agar tidak mudah tertipu dengan pihak tidak bertanggungjawab.

Terdahulu, seramai 500 asnaf fakir miskin dan pelajar sekolah di daerah Pendang menerima bantuan berupa barangan keperluan dapur, wang zakat serta pakaian seragam sekolah pada majlis itu.

Sumber : BERNAMA

Bakal jemaah di ingatkan untuk berhati-hati apabila membeli pakej umrah. Hanya beli dari agensi yang berdaftar sahaja.
Dapatkan Pakej Umrah dari Travel Agensi Berlesen
Share on facebook
Share on google
Share on twitter

Comment and review